Johan Hedlund

Här hittar du texter av Johan Hedlund, kyrkoherde i Svenska kyrkan Eskilstuna.

Tänk på fred

Det finns många krux i våra liv, saker som vi behöver tänka lite extra på. Det är också det den här tidskriften vill att du gör – tänker en extra gång om saker, om livet och om det förunderliga i världen. En del av det är svårare än annat, som nu när vi måste börja tänka ”om kriget kommer”. Något jag inte trodde skulle ske inom min livstid.

Gud agerade

Hösten börjar så sakteliga övergå till adventstid och jul. Framför oss har vi en kort tid av stök och inte sällan stress, samtidigt som livet börjar gå in för landning i julen. Julen – traditionen som innebär vila för många. Men räcker traditionen och tryggheten in i vår tid, kan vi som kyrka räkna med trygghet i den världen som vi lever i?

SKAM

I somras läste jag en text av vår förre ärkebiskop Antje där hon resonerar om det svåra samtalet och att vi ofta inte vågar ta i det. Det handlade om skam och skuld, naturligt eftersom vi är kyrka. Men det är inte det besvärliga i ämnet utan allvaret kring ämnet. Jag vill gärna utmana mig själv med det där svåra i livet. Kan vi inte reflektera kring svåra saker kommer livet ställa krokben för oss.

JAG

Som liten ville jag gärna bli kändis. Och det är ju roligt att få uppmärksamheten. Men det känns inte alls som jag trodde när jag var ung. Inte så stort. Kent Wisti börjar växa upp.

KONSEKVENSEN

Jultiden är för många en tid för sammanhållning, glädje och hopp. Men inte för alla. – För de som lever med suicidalitet kan högtider som jul och nyår vara de svåraste perioderna, säger Pia Wikström som är diakon i Tunafors församling. Här finns ”Stödfika för livskämpar”; en öppen grupp för dem som umgås med tankar om att inte vilja leva, där de existentiella och emotionella samtalen kan skapa ett hopp i tillvaron.

© Copyright 2025 Svenska kyrkan Eskilstuna – All Rights Reserve | Ansvarig utgivare: Johan Hedlund, johan.hedlund@svenskakyrkan.se